Esteu aquí

“Podem canviar el món”: n’esteu segurs?

Jornada acadèmica 2018, del Dia d’Europa, a Salt

Des de força setmanes abans del divendres dia 4 de maig, més de 160 batxillers de 1r de tres Instituts gironins han estat treballant el tema de la Jornada del Dia d’Europa que enguany, el 2018, ha arribat ja a la 9a edició.

“Valors democràtics a cent anys de la Gran Guerra” ha estat el títol de la Trobada acadèmica: efectivament, el proper 11 de novembre es commemora el primer centenari de l’armistici de Compiègne, una aturada de las massacres de la Primera Guerra Mundial que va anar seguida de diferents Tractats de pau. Tot i així, ja es flairava la Segona Guerra mundial. La “Gran Guerra” (1914-18) va ser la primera on les màquines es posaren totalment al servei de l’aniquilació d’éssers humans (obusos, gasos, etc.). Els joves preuniversitaris gironins del s. XXI ho han estat estudiant a fons...: Com és possible la guerra? Com es construeix la pau?

Aquesta activitat educativa transversal s’ha preparat intensament des del web filoara.cat/de18, on es pot accedir a imatges, documents, comunicacions guardonades, ressons mediàtics, recursos, etc. També hi ha disponible el dossier que va guiar la sessió plenària del dia 4 de maig a l’Auditori de la Factoria cultural Coma Cros, de Salt

La Jornada havia estat precedit per un intens treball acadèmic a cada un dels tres centres organitzadors: l’Institut Rafael Campalans, d’Anglès; el Salvador Espriu, de Salt; i el de Cassà. Hi va haver seminaris, anàlisi de documentals, fòrums de debat, presentacions interactives, etc., i el dia 4 es va completar amb una excel·lent ponència del prof. Josep M. Terricabras (“Valors per a canviar el mon”) i les presentacions en anglès sobre tres punts concrets: “Nation and Empire”, “Children at war” i “Farewell to arms”. A l’acte van assistir-hi l’alcalde de Salt, altres autoritats acadèmiques i la Directora de l’Oficina “Europe Direct Girona”, la prof. Mariona Illamola.

Les dues sessions de fòrum intercentres van comptar amb les presentacions fetes per 20 diferents portaveus i, entre els guardonats de la Jornada, cal assenyalar les excel·lents comunicacions de la Berta Coll, en Joaquim Bofill i en Joan Moreno, a més de moltes altres. També es va analitzar el documental ”1914-18: el soroll i la fúria”, del prestigiós director francès Jean-François Delassus, i hi va haver debats sobre eixos com, per exemple: a) “Podem canviar el món?”; b) “Les actituds que és possible millorar”; i c) “El valors democràtics, col·lectius i personals”.

Aquesta iniciativa sorgeix d’un Grup de treball de professors de Filosofia, amb el suport de l’Oficina “Europe Direct”, el Departament d’Ensenyament, l’Ajuntament de Salt i de diverses cases editorials, i tot plegat es pot seguir a la web filoara.cat/activ .