Esteu aquí

L'ESPRIU AL TALLER DE REACCIONS QUÍMIQUES

L’alumnat de 3r d’ESO va realitzar una sortida al CaixaForum de Girona per realitzar un taller de reaccions químiques.  L’objectiu del taller era que els alumnes,  a través de l’observació i l’experimentació, descobrissin les característiques que defineixen les reaccions químiques.
 
Al llarg de la sessió alguns alumnes varen col•laborar amb el professor alhora de fer les diferents activitats del taller. S’ha de dir que ho varen fer entusiàsticament i seguint les normes de seguretat corresponents.
Mitjançant diferents tipus de reaccions químiques els alumnes varen poder comprovar alguns dels fenòmens que poden tenir lloc quan es produeix un canvi químic. Varen veure, per exemple, com hi ha reaccions que desprenen calor i d’altres que n’absorbeixen, fins i tot provocant la congelació de l’aigua que està en contacte amb el recipient on té lloc la reacció. També es van sorprendre de com un catalitzador pot arribar a augmentar la velocitat d’una reacció, com la descomposició de l’aigua oxigenada, provocant una mena de serp escumosa.
Una de les reaccions més espectaculars, però, va ser sens dubte la de generació de gas hidrogen, un gas molt inflamable. Una vegada el professor va haver recollit un petita quantitat d’aquest gas, un alumne “afortunat” hi va apropar una flama i…sorpresa! Es va produir una explosió ben sorollosa que va espantar a més d’un. Per cert, si el gas hidrogen és el més lleuger de l’univers, per què us sembla que s’utilitza gas heli en comptes d’hidrogen per omplir els globus de festa que s’enlairen? Penseu-hi!
 
També van aprofitar per fer una visita a la Girona romana.