Esteu aquí

Casi tres cents joves “filosofem” sobre la veritat, a Girona

El divendres dia 15 es respirava reflexió a la Universitat de Girona: i l’alumnat de 2n de Batxillerat de l’Espriu hi ha estat ben present. Des de bon matí s’ha desenvolupat la “Novena Jornada de Filosofia de Girona”, enguany sota el títol “Viure amb la postveritat. Fets i relats”.

La primera part del dia, després d’haver recollit la documentació, ha inclòs l’estrena de l’audiovisual “Cercadors de veritat”, realitzat per alumnes de l’Institut Salvador Espriu de Salt, i ha seguit amb un “workshop” de tots els alumnes de 2n de Batxillerat dels Instituts d’Anglès, Vilablareix, Cassà i de l’Institut Santa Eugènia, de Girona, i del Salvador Espriu, de Salt, en 22 sales simultànies. Els alumnes estaven distribuïts en grups on n’hi havia dels diferents centres per tal d’afavorir el contrast d’idees.

Els estudiants, tots preuniversitaris, disposaven d’una fitxa de treball al voltant de qüestions filosòfiques relatives al tractament públic de la veritat en el nostre món. Estaven inspirades en un reconegut documental de TV3, “Veritats de mentida”, emès fa uns mesos al “Sense ficció” i disponible a “TV3 a la carta”.

Després de la posada en comú de les conclusions per part dels portaveus escollits de cada grup, i d’un debat intens i serè tant a la Sala de Graus com a la Sala d’Actes de la Facultat d’Educació i Psicologia, sempre a la UdG, s’ha pogut passar l’esmorzar de treball al claustre gòtic.

La segona part de la Jornada, que ha comptat amb el suport de la Càtedra Ferrater Mora de la UdG, dels Ajuntaments de Girona i de Salt i de diferents editorials, s’ha traslladat a l’Auditori de La Mercè, ple a vessar.

Allà s’ha pogut seguir la ponència principal, impartida pel professor Nemrod Carrasco, de la Universitat de Barcelona, que és també assessor filosòfic de la popular sèrie televisiva “Merlí”. La conferència ha girat entorn a l’anàlisi del conceptes: “Mentides, ficcions i deliris”. També s’han atorgat els premis a les millors comunicacions, algunes de les quals han estat llegides pels seus autors. Entre els premiats hi havia Jaume Rigo, Laura Vila, Alfonso Sánchez, Susanna Miquel i Pau Vilella. Una actuació musical en directe, a càrrec d'estudiants de l'Institut de Cassà ha posat punt final a la Jornada.

Aquest esdeveniment és la culminació del treball dels darrers mesos, i es pot seguir – així com altres documents, recursos i debats – a la web filoara.cat/jf17. També es poden consultar altres vídeos i l’àlbum complet de fotografies.