Esteu aquí

Èxit de la Jornada acadèmica Dia d’Europa 2017, a Salt

El divendres 5 de maig, els estudiants de 1r de Batxillerat de quatre Instituts de les comarques gironines, han celebrat la 8a “Jornada acadèmica del Dia d’Europa”. Des de fa setmanes treballaven en un campus virtual sobre la temàtica d’enguany: “Units en la diversitat. Cultures a Europa”.

L’acte, amb l’assistència de més de 170 participants, s’ha desenvolupat a l’Auditori de la “Factoria Cultural Coma Cros” a Salt. La presentació inicial ha estat a càrrec de la Sra. Dolors Reig, Presidenta de l’Associació “Amics de la UNESCO”, a Girona, que ha exposat la feina que ells realitzen en l’esperit d’aquesta agència de Nacions Unides i també la importància del respecte per a la convivència intercultural.

A continuació, els alumnes han visionat un documental sobre les experiències Erasmus de deu joves. “L’auberge européenne” (que s’estrena ara subtitulat en català) recull les vivències d’aquests universitaris a deu ciutats diferents d’Europa, i permet plantejar un fòrum de debat amb 12 equips d’alumnes de diferents centres, al voltant de tres eixos: a) “Marxo”, i diuen que altres pensen i senten diferent; b) “Sóc”: porto la meva cultura i tradicions; i c) “Reptes”: és possible viure “units en la diversitat”? Així s’han analitzat qüestions ben rellevants: ¿ cal sotmetre's a costums culturals que no són propis?, ¿ és possible no ser de cap cultura?, o ¿ens agrada i enriqueix la convivència amb persones de costums i tradicions ben diferents als propis?. Les experiències Erasmus – que força dels nostres estudiants ja han viscut a la Secundària – han estat un tema recurrent. Els portaveus ho han expressat clarament en la sessió conjunta.

Després de la pausa, s’ha estrenat el documental “Una Europa amb diversitat”, elaborat per alumnes de l’Institut Espriu i s’ha presentat la ponència central que, finalment, ha estat a càrrec del professor Joan Manuel del Pozo, de la Universitat e Girona: “Una Europa per a què? Una Europa per a qui?” n’era el títol. S’ha centrat en les aportacions que la Unió fa en termes de pau, democràcia, benestar, protecció social, etc., destacant la importància que té per als joves, per a les persones més febles i pel fet de proposar un model d’ètica humanística.

Després, 14 alumnes de diferents Instituts han ofert exposicions en llengua anglesa i francesa sobre temàtiques vinculades amb la diversitat cultural: les nacions i les minories, les llengües, les migracions internes o la identitat europea. I finalment, abans de l’actuació musical a càrrec de Viorel David, Clàudia Fàbrega i Aurora Mariscal, s’han lliurat els premis a les millors comunicacions. D’entre els 12 finalistes guardonats han llegit públicament els seus textos Estel Artigas, Adrià Barris, Anna Li i Ivette Martin.

Els estudiants també havien compartit les seves idees en un Fòrum online on, per exemple, hi trobem afirmacions argumentades d’alumnes de 1r de Batxillerat com: “l'existència de moltes cultures no implica que nosaltres perdem la nostra identitat“ (Alfonso); “tots hem d’aprendre a acceptar els altres i eliminar actituds i comportaments racistes que es puguin produir” (Laura); o “les diferents maneres de pensar juntament amb el diàleg pacífic han estat fonamentals per sobreviure des dels primers humans fins ara” (Alba). En les comunicacions s’han seguit plantejant idees rellevants: “Sóc xinesa, marroquina, francesa, eslava o espanyola. Jo sóc moltes coses, moltes cultures” (Aurora); “la gent se’n riu d'algú per ser diferent, jo me’n ric d'ells per ser tots iguals, ja que la uniformitat és mort i la diversitat vida” (Ivette); o “aquesta cultura, que ens diferencia, hauria de ser una ajuda” (Diana).

La propera edició el “Dia d’Europa. Jornada acadèmica”, que se celebra sempre a prop del 9 de maig, serà el divendres 4 de maig de 2018. Aquesta iniciativa sorgeix d’un Grup de treball de professors de Filosofia, amb el suport de l’Oficina “Europe Direct”, el Departament d’Ensenyament, l’Ajuntament de Salt, la Fundació Princesa de Girona i diverses cases editorials (Cruïlla, Vicens Vives, McGraw Hill i Text-La Galera). L’activitat només és possible per la col·laboració dels alumnes que han format l’ ”staff”, que s’ha ocupat de la logística, la comunicació, l’atenció als convidats i la presentació. En aquesta ocasió, els presentadors, de diferents Instituts, han estat en Luis, l’Amy, en Robert i la Paula.

 

Els resultats de la Jornada, així com els vídeos i les comunicacions premiades e podran consultar al web oficial, a l’adreça http://filo.segirones.cat/dde17

Es pot accedir a un ampli àlbum obert de fotografies a: https://goo.gl/photos/YCpboknAvhV6JSX29