Esteu aquí

“Què ens fa humans?”, tema de la 8a Jornada de Filosofia de Girona

El divendres 16 de desembre, més de 250 estudiants de 2n de Batxillerat de sis Instituts de les comarques gironines van celebrar la “8a Jornada de Filosofia de Secundària”. Des de feia setmanes, els alumnes de l'Espriu - juntament amb els altres nois i noies - havien estat treballant amb el campus virtual filo.segirones.cat/jf16 una temàtica d’enorme actualitat: el transhumanisme, els cíborgs, la possibilitat de copiar la personalitat, la immortalitat de la consciència, etc.

Des de fa 8 anys s’organitza aquesta Jornada en ocasió del Dia Mundial de la Filosofia, convocat per la UNESCO, que oficialment se situa a finals de novembre. En els diferents edicions hi han passat cap a dos mil cinc-cents alumnes de 2n de Batxillerat de 15 diferents Instituts.

El programa de la Jornada d’enguany - que es va desenvolupar durant la primera part del matí a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona - incloïa debats intercentres, presentació d’audiovisuals i un esmorzar de treball al Claustre de Sant Domènec, i mes tard, a l'Auditori de la Mercè, ple de gom a gom, una conferència magistral, les comunicacions d’alumnes i actuacions musicals. Els mateixos estudiants s’encarreguen de l’staff, de la gestió dels grups, de la comunicació, etc. Aquí es pot accedir a un àlbum fotogràfic.

Prèviament s’havien estudiat qüestions com l’evolució dels humans, la possibilitat de convivència amb cíborgs o amb màquines capaces d’aprendre, les característiques essencials de l’ésser humà o les fronteres en la seva manipulació. Al Moodle hi havia nombrosos recursos: textos d'autors com Damasio o Carbonell, audiovisuals selectes dels “TEDTalks”, de la sèrie “Amb filosofia” (TV3), o de “Black Mirror” (Channel 4). També es va valorar el recent treball de Yann Arthus-Bertrand, “Human” (2015), l’exposició “+Humans” (CCCB) o propostes trencadores com el sorprenent “2045 Avatar Project”.

Una altra fita remarcable va ser l’estrena d’un audiovisual realitzat per alumnes dels Instituts Campalans (d’Anglès) i Espriu (de Salt), amb el títol “Deixa-m’ho pensar!”, que suposa una reflexió sobre la condició humana. Es poden consultar els àlbums de vídeos de la Jornada i dels recursos,

A l’Auditori de la Mercè es va poder gaudir de la conferència del professor Oriol Ponsatí-Murlà (UdG), amb el títol "La mentida que ens humanitza", i hi va tenir lloc l’entrega dels guardons als dotze alumnes premiats per les seves comunicacions, sobre una pregunta ben concreta “Animal, humà, avatar: és aquesta la nostra evolució?”. que han estat Neus Martí i Gina Duran (Institut Campalans, d'Anglès), Judit Quintana i Meritxell Garriga (Institut de Vilablareix), Zoubida Azfan i Laura Tarrés (Institut Espriu, de Salt), Eric Cano i Montse Quer (Institut Sta Eugènia, de Girona), Pau Tubert i Laura Pérez (Institut de Cassà) i Daniel Cristóbal i Federico Giovanini (Institut Xifra, de Girona). Entre altres premis podran fer un workshop de treball al Parc tecnològic de la Universitat de Barcelona i a alguns d’ells se’ls publicarà la seva comunicació a la innovadora i ja prestigiosa revista “Filosofia, ara!”.

Aquesta iniciativa sorgeix d’un Grup de treball de professors de Filosofia, amb el suport de la Càtedra Ferrater Mora, del CRP del Departament d’Ensenyament, dels Ajuntaments de Girona i de Salt, la FPdGi i diverses cases editorials, com Cruïlla, McGraw Hill, Text La Galera, Vicens Vives i Barcanova. Des d'ara, i després de l’èxit d’aquesta iniciativa pedagògica innovadora, ben consolidada, ja s'està preparant la 9a Jornada, que se celebrarà el 15 de desembre del 2017.

Alguns ressons a la premsa: Diari de Girona, El Punt Avui, Ara i opinió de El Punt Avui.

El programa “EducaQuè?” de TV Girona li ha dedicat un reportatge breu en la seva emissió del 21 de gener: “Vuitena Jornada de Filosofia de Girona”