Esteu aquí

Lliço inaugural curs 2013-2014

Lliçó inaugural per als alumnes de Batxillerat i Cicles del Salvador Espriu a càrrec d’Antoni Puigvert al Teatre de Salt

Divendres passat el Teatre de Salt va omplir l’aforament amb estudiants, professors (de l’Espriu i d’altres centres), exprofessors, pares i mares i autoritats de l’Ajuntament de Salt i del Departament d’Ensenyament. El motiu era la presentació del curs i la reedició, com un acte més de l’any Espriu, de l’Antologia de Salvador Espriu a cura d’Antoni Puigvert, que s’havia publicat fa 30 anys.

Antoni Puigvert en va ser el protagonista. No només es va presentar la reedició de l’esmentada Antologia al seu càrrec, sinó que va ser ell qui va fer la lliçó inaugural que va tenir com a tema la figura del poeta. Va obrir l’acte Carles Barceló, professor de la UdG i primer director de l’Institut, que va fer un repàs dels primers anys de funcionament del Centre i de la tria del nom de l’Institut i va presentar qui havia estat el seu company de claustre. Puigvert va destacar els aspectes que, al seu parer, configuraven l’obra i l’home: la creació d’un món mític centrat en els espais de la seva infantesa, especialment Sinera-Arenys, els anys d’aprenentatge i d’amistats molt potents intel•lectualment que li obren moltes expectatives i el terrible sotrac de la guerra civil i el pou de la postguerra, que Espriu viu com un camí sense retorn al tema central de la seva poesia des d’aquest moment: la mort, especialment l’ocasionada per la lluita fratricida entre germans, fet que ens acosta un Espriu fortament compromès amb la seva terra i la seva llengua, però també, i molt especialment, amb el diàleg necessari entre els diferents pobles. L’acte havia començat amb una lectura dramatitzada de la narració Tereseta que baixava les escales realitzada per alumnes i exalumnes del Centre i, després de les paraules del Senyor Josep Roura, director de l’Institut, i de Caterina Batalla, inspectora d’ensenyament, va cloure l’acte l’alcalde de Salt, Senyor Jaume Torramadé.